KKTC’den Önemli Açıklama: Güney Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz’deki Tek Taraflı Adımlarına Tepki

UBP Genel Sekreteri Hasipoğlu: GKRY’nin Tek Taraflı Adımları Kabul Edilemez

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) Doğu Akdeniz’deki tek taraflı adımlarına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Hasipoğlu, GKRY’nin Mısır ile imzaladığı son anlaşmanın, Kıbrıs Türk tarafının haklarını göz ardı eden bir yaklaşım olduğunu vurguladı.

GKRY’nin Mısır ile İmzaladığı Anlaşmaya Sert Tepki

Hasipoğlu, “Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği ‘Münhasır Ekonomik Bölgesi’ ile ilgili olan ayrıca doğal gaz yataklarının değerlendirilmesi ve Güney Kıbrıs ile Mısır arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi ilgili anlaşmanın Kahire’de imzalanması, Rum tarafının Kıbrıs adasında Tek Egemen benim anlayışının bir tezahürü olarak tarihe not edilmiştir” değerlendirmesinde bulundu.

KKTC’nin Doğu Akdeniz’deki Hakları

“GKRY, ada üzerinde iki ayrı egemen halk ve devlet olduğu gerçeğini göz ardı ederek, paylaşımcı bir zihniyet içerisinde olmadığını bir kez daha gözler önüne sermiştir” diyen Hasipoğlu, Kıbrıs Türk tarafının haklarının görmezden gelinemeyeceğini vurguladı.

Hidrokarbon Kaynakları ve Paylaşım Sorunu

UBP Genel Sekreteri, Rum tarafının müzakere masasında yönetimi paylaşmayı reddettiğini belirterek, “Hidrokarbonlar konusunda da paylaşım önerimizi reddederek aslında bizimle ada etrafındaki zenginliği de paylaşma niyetinin olmadığını dünyaya göstermeye devam etmektedir” açıklamasında bulundu.

KKTC’nin Karşı Adımları

“GKRY’nin bu tutumundan dolayı zaten biz de Anavatan Türkiye Cumhuriyeti ile kıta sahanlığı sınırlandırma anlaşmasını imzaladıktan sonra, TPAO’ya bizim adımıza araştırma yapması için ruhsat verdik” ifadelerini kullanan Hasipoğlu, KKTC’nin haklarını koruma kararlılığını ortaya koydu.

Çözüm İçin Öneriler

Hasipoğlu, son olarak şu önemli mesajı verdi: “1982 Deniz Hukuku Konvansiyonu, ihtilaflı alanlar için tarafların öncelikle oturup müzakere etmesini düzenlemektedir. Yapılması gereken, uluslarası bir Konferansla veya Mart ayında düzenlenmesi planlanan toplantıda bu konunun tartışılarak, uzlaşı yolu ile hakça bir paylaşıma gidilmesidir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir