KKTC’de Deprem Güvenliği İçin Önemli Adımlar: Cumhurbaşkanı Tatar’dan Kapsamlı Değerlendirme

KKTC’de Deprem Güvenliği İçin Kritik Konferans

KKTC Cumhurbaşkanlığı 1. Deprem Konferansı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ülkenin deprem bölgesinde olduğuna dikkat çekerek, bilimsel çalışmalar doğrultusunda önlemlerin önemine vurgu yaptı.

Tarihi Depremler ve Alınması Gereken Önlemler

Cumhurbaşkanı Tatar, “Ülkemizde geçmişte depremler yaşanmış ve büyük yıkımlar olmuştur. Son olarak 1955’te Baf’ta büyük bir deprem meydana gelmiş ve ölümlerle birlikte yapılar yıkılmıştır. Bu da gösteriyor ki, ülkemizde deprem riski her zaman mevcut olmuştur ve bu konuda alınması gereken önlemler giderek daha önemli hale gelmektedir.” dedi.

Bilim ve Teknoloji Odaklı Çözümler

“Deprem riskine karşı bilim ve teknolojinin sunduğu imkanları en iyi şekilde değerlendirmeliyiz” diyen Tatar, inşaat güvenliği, zemin etütleri ve yapı standartlarının güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Eğitim Kurumlarında Deprem Güvenliği

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, KKTC’de 160 okulda, 800 blok binada sürdürülen güçlendirme çalışmalarına ilişkin detaylı bilgiler paylaştı. Çavuşoğlu, “Depreme dayanıklı binalar yapmak için ayrılan bütçe 2,5 milyar TL’ye ulaştı ve 23 yeni okul yapıldı” açıklamasında bulundu.

Toplumlar Arası İşbirliği

Tatar, adada bulunan iki toplumun deprem gibi afetlerde işbirliğinin önemine değinerek, “Ada olduğumuz için bir deprem olduğunda kuzeyin ya da güneyin ayrımı yok. Nerede olacağı belli olmamakla birlikte, afet anında birbirimize yardıma koşmak hepimizin insanlık görevidir” ifadelerini kullandı.

Sivil Savunma ve Afet Yönetimi

Konferans sonrasında, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı, Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayı ve çeşitli arama kurtarma organizasyonlarının stantları ziyaret edildi, kurumların afet yönetimi kapasiteleri değerlendirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir