Dünya Rekor Sıcaklıklarla Boğuşurken İklim Krizi Derinleşiyor

Paris İklim Anlaşması Hedefleri Aşıldı

2015’te imzalanan Paris İklim Anlaşması’nın küresel ısınmayı 1,5 santigrat derece ile sınırlama hedefi şimdiden aşıldı. 2024 yılında dünya ortalama sıcaklığı 1,6 santigrat dereceye ulaşırken, bilim insanları yüzyıl sonunda bu artışın 3,1 dereceye kadar yükselebileceği konusunda uyarıyor.

Küresel İklim Mücadelesinde Geri Adımlar

Donald Trump’ın ABD’yi Paris Anlaşması’ndan ikinci kez çekmesi ve fosil yakıt projelerine verdiği destek, küresel iklim mücadelesine darbe vuruyor. Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei’nin iklim değişikliğini “sosyalist bir yalan” olarak nitelendirmesi de endişe yaratıyor.

2024: Aşırı Hava Olaylarının Yılı

2024’te dünya genelinde 41 gün boyunca tehlikeli seviyede sıcaklıklar kaydedildi. Batı Afrika ve Güney Asya’da yaşanan seller binlerce can kaybına neden olurken, Güney Amerika’da şiddetli kuraklık etkili oldu.

Amazon Havzası’nda tarihin en düşük su seviyeleri görülürken, Sudan’da sıcak hava dalgası nedeniyle okullar iki hafta kapatılmak zorunda kaldı. BM verilerine göre, sadece Afrika’da 2023’ten bu yana yaşanan 159 aşırı hava olayı 28 binden fazla insanın hayatına mal oldu.

İklim Göçü Artıyor

2023 yılında doğal afetler nedeniyle 26,4 milyon insan evlerini terk etmek zorunda kaldı. Somali’de 2 milyondan fazla, Kenya ve Etiyopya’da 1,2 milyon insan iklim kaynaklı göç etti.

Geleceğe Yönelik Projeksiyonlar ve Çözüm Önerileri

2050 projeksiyonlarına göre, doğu Brezilya’da yağış miktarı 287 milimetre azalacak, Grönland’da ise 369 milimetre artacak. BM, 2050’ye kadar net sıfır karbon emisyonu hedeflerine ulaşmak için ülkelerin acil harekete geçmesi gerektiğini vurguluyor.

Uzmanlar, özellikle yüksek emisyonlu G20 ülkelerinin sera gazı emisyonlarını azaltma konusunda liderlik etmesi gerektiğini, aksi takdirde iklim krizinin etkilerinin daha da yıkıcı hale gelebileceğini belirtiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir