Ağız ve Diş Sağlığının Genel Sağlığımıza Etkisi: Uzmanlar Uyarıyor

Ağız Sağlığı Genel Sağlığın Aynası

Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden Prof. Dr. Gökhan Göçmen, ağız sağlığının genel sağlık durumumuzun önemli bir göstergesi olduğunu vurguladı. Göçmen, ağız kanserlerinin erken teşhisinde diş hekimlerinin kritik rol oynadığını belirtti.

Ağız Kanserlerinde Multidisipliner Yaklaşımın Önemi

Prof. Dr. Göçmen, “Diş hekimleri, çene cerrahları en başından bu sürece dahil olurlarsa onların ameliyatlarında ve diğer süreçlerinde bu hastaların daha iyi bir tedaviye ulaşmaları sağlanabilir. Ağız kanserleri multidisipliner yaklaşımı yapılması gereken bir tedavi.” açıklamasında bulundu.

Türkiye’de Diş Sağlığı Bilinci

Doç. Dr. Yılmaz Umut Aslan, çarpıcı bir istatistik paylaşarak, “Avrupa’da diş hekimine gitme sıklığı Türkiye’nin 5 katıdır. Almanya’da hemen hemen her birey günde iki kere dişlerini fırçalarken Türkiye’de 5 bireyden biri günde 2 kere dişlerini fırçalıyor” dedi.

Yaşlı Nüfusta Diş Sağlığı

Aslan, “En son yapılan çalışmalara göre şu an Türkiye’de ortalama nüfusun yüzde 10’u 65 yaş üstü. 65 yaş üstü bireylerde de nüfusun yarısına yakınında tam dişsizlik vakaları görülüyor” bilgisini paylaştı.

Modern Diş Hekimliğinde Teknolojik Gelişmeler

Dijital diş hekimliğindeki gelişmeler sayesinde artık bir günde diş protezlerinin üretilebilir hale geldiği belirtildi. İmplant tedavisinin de yaygınlaştığı vurgulandı.

Çocuklarda Diş Sağlığı Eğitimi

Doç. Dr. Hatice Selin Güngörmek, çocuklara diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmasında ebeveynlerin rolünün önemine dikkat çekti. Anne ve babaların çocuklarıyla birlikte diş fırçalamasının önemini vurguladı.

Ağız Sağlığı İçin Temel Öneriler

– Günde en az iki kez diş fırçalama
– Diş ipi kullanımı
– Düzenli diş hekimi kontrolleri
– Ağız gargarası kullanımı
– Erken teşhis için şüpheli durumlarda hekime başvurulması

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir